Balatonfenyves–Somogyszentpál kisvasút (és Nagyberek)


# 11. Balatonfenyves–Somogyszentpál kisvasút (és Nagyberek)  “A Dél-Balaton csodái”, “A Balaton csodás szolgáltatásai” jelöltje.

A google térképen itt <<< (# szerkesztés alatt!) Aki arra jár vadássza már le a geo koordinátákat és küldje el nekünk hozzászólásban NYERHET VELE!
[Megtalálása 3 pontot ér!]

“Jómagam kapásból ezernyi csodát tudnék felsorolni a Balatonnal kapcsolatban, legyen az első a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, más néven a Kisvasút, mely lélegzetelállító útvonalon szeli át a Nagyberket (sajnos régóta rövidített útvonalon).  A Balatonfenyves–Somogyszentpál közötti vonalszakaszon járó, rendszeres személyszállító vonat a MÁV utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja. Óvjuk és szeressük ezt az igazi ritkaságot, a Balaton ezer csodájának egyikét!” – írja ajánlójában  Szinovszki Magdi, aki kérésünkre 3 képet is csatolt témajavaslatához.

A kisvasút hangulatát, mivel mozgó valamiről van szó egy videó adja vissza a leginkább, 1,20 tól érdemes néznie annak aki a mozdony beindításának előzményeit mellőzné:) (Amúgy nagyon jó kisfilm, le a kalappal a készítők előtt!)

“A vasút valamennyire mindenkit lenyűgöz, aki volt gyerek, és különösen bájos dolog a kisvasút. Az egykor egyik legkiterjedtebb hazai kisvasút-hálózat a Nagyberekben volt a Balatonnál Fonyód-Balatonfenyves térségétől délre. Ennek – sajnos szinte évről-évre rövidülő – vonalán ma is utazhatunk, és a Berekben sétálva itt-ott az üzemen kívül helyezett, elpusztult vonalak darabjait is megtalálhatjuk.

Az utolsó gazdasági vasút – egykoron több ezer kilométer hosszban hálózták be ezek a Kárpát-medencét, hogy a majoroktból, bányákból a nagyvasúthoz szállítsák azok rakományait. A kisvasút több vonalból állt, ma már csak a 14 kilométeres somogyszentpáli szakasz használható, melyen az év minden napján közlekednek a vonatok. A táskai vonal nagy részét ellopták, a csisztára vezető vaspálya pedig egy hajtányos csapat gondoskodásának köszönhetően menekült eddig meg a fémtolvajoktól.” – jegyzi meg Ferenc András

A vonatozás is élményszámba megy, de ha megnézzük a menetrendet, láthatjuk, akár valamelyik majornál érdemes lehet leszállni felfedezni a megkopott, de vadban és védett növényekben gazdag természetvédelmi területet is. A vasút történetéről pedig itt olvashatunk!

Reklámok

Balatonfenyves–Somogyszentpál kisvasút (és Nagyberek)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s